Blackout i UNT



Stenhagen bjuder in till dans













Stenhagens ungdomar vill annat än stenkastning. Dansa till exempel. Det finns andra som spelar fotboll, och där finns en ungdomsförening som betecknande nog heter just Vi vill i Stenhagen. UNT har träffat några av de aktiva

Musiken dånar i den rymliga danssalen i nya skolan i Stenhagen. Framför spegelväggen dansar tre tjejer, Mathilde Kizi-Namputu, Vendela Idun och Binta Coker-Drammeh. Väl samövade, viga och starka, men lite generade inför UNT-fotografens kamera.
Tjejerna har dansat tillsammans i en annan, större grupp tidigare, Zumbas. När den upplöstes bestämde sig först Binta och Vendela på försommaren för att fortsätta dansa tillsammans, sedan en månad är också Mathilde Kizi-Namputu med i den nya gruppen Black Out.

Det går bra för dem, inte bara i övningssalen i Stenhagen utan också när de deltagit i tävlingar. Binta Coker-Drammeh jobbar som danslärare i Stockholm när hon inte dansar med Black Out. Vendela går sista året i Celsiusskolans gymnasium och har startat ett UF-företag som specialarbete. UF står för Ung Företagsamhet, och genom Vendelas företag Studio 018, har Black Out fått en egen nisch, som dansare i Stenhagen.
- Vi kommer att erbjuda danskurser för ungdomar och för äldre, och jag kommer att starta en dansgrupp för tjejer mellan 13 och 17 år, tjejer som vill satsa lite mera på dans, berättar Binta Coker-Drammeh.

Mathilde kommer att vara ledare för några av kurserna, två killar som Binta känner från Stockholm för andra.
Genom Studio 018 har Black Out blivit mera än en dansgrupp, den är också embryot till ett företag som kan prova sig fram som UF-företag.
För Vi vill i Stenhagen är Black Out en positiv fortsättning på det samarbete som föreningen tidigare hade med Zumbas.
- Vi har egentligen ingenting med Black Out att göra, annat än att vi känner tjejerna förstås, och att de tränar här i nya skolan där fritidsgården också är. Men vi kommer säkert att ordna musik- och dansaftnar längre fram, och då hoppas vi att Black Out finns med och uppträder, säger Malika Akgul, ordförande i Vi vill i Stenhagen sedan 2007.

Målet för föreningen är att hjälpa till att ordna saker för ungdomar i Stenhagen. Det har varit svårt de senaste åren, pengar saknas.
- Men vi hade Uppsala Music Jam här i våras, och det kom 100-150 ungdomar. Det kändes lite då, men tidigare år har Music Jam anordnats inne i stan. Då har det kommit fler ungdomar, från hela stan, säger Malika Akgul.
Det finns ett fotbollslag som samlar lite äldre killar i föreningen också, men det har Malika sämre koll på. Det är tonåringar i högstadium och gymnasier som är Vi vill i Stenhagens främsta målgrupp.

Det hon framför allt skulle vilja är att fritidsgården får längre öppettider:
- Det behövs ett ställe där ungdomarna kan vara i stället för att bara gå runt här ute, eller stå och hänga någonstans.
Fritidsgården i Stenhagen har stora lokaler med samlings- och pingisrum och kafeteria. Men den är öppen vardagskvällar 18-21, och 18 till 23 på fredagar. På helgerna är den stängd. Besöksfrekvensen nu ligger på mellan 15-20 ungdomar per kväll enligt fritidsledaren Lisa Höglund.
- Den borde vara öppen en timme längre på vardagarna och till midnatt på helgerna, fredagar och lördagar, tycker Malika Akgul.

Ni kan kolla unt sidan om ni vill med :
http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=79-AV_ID=955221,00.html?from=puff

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0